Veel gestelde vragen over Mas

Wat zijn de exacte criteria waaraan een maatschappelijke stage moet voldoen?

Een maatschappelijke stage bestaat uit vrijwilligerswerk voor een non-profit-organisatie (denk aan een zorginstelling of vrijwilligersorganisatie) of een maatschappelijke project van een bedrijf waar géén sprake van winstoogmerk is. Het moet gaan om een 'extra' activiteit die normaalgesproken niet door een betaalde kracht wordt uitgevoerd.

Mag de stage opgeknipt worden in kleine stages?

Ja, dat mag. Het gaat erom dat leerlingen kennismaken met het doen van vrijwilligerswerk. Een school of organisatie kan ervoor kiezen leerlingen meerdere, verschillende klussen te laten doen bij een of meerdere organisaties.

Is een stageovereenkomst verplicht?

Ja, een stageovereenkomst is verplicht.

Ben ik verzekerd als ik op mijn stageplaats schade veroorzaak?

Je school is verantwoordelijk voor de verzekering voor ongevallen en schade die jij op school of je stageplek per ongeluk veroorzaakt. Meestal is dat goed geregeld, maar checken kan geen kwaad. Ook is het verstandig om zelf (via je ouders of verzorgers) een WA-verzekering te hebben voor schade die de verzekering van school niet dekt.

Wat gebeurt er als ik ziek word of mijn stage niet afmaak?

Je school beslist of je maatschappelijke stage wordt goedgekeurd. Het kan zijn dat je nog uren moet inhalen, of een nieuwe stage moet volgen.

Als ik van school wissel en nog geen maatschappelijke stage heb gedaan, moet ik die dan op mijn nieuwe school alsnog doen?

Ja. Dit gebeurt in overleg met je nieuwe school, omdat elke school zelf kiest in welk(e) leerja(a)r(en) en hoelang leerlingen maatschappelijke stage doen..

Wat is het verschil tussen een maatschappelijke stage en een beroepstage?

Een beroepstage of snuffelstage doe je voor jezelf, om een beroep te leren kennen of een vak te leren. Een maatschappelijke stage doe je in de eerste plaats voor een ander, en daarnaast leer je er zelf ook nog wat van.