Helder essay over ‘Welzijn op recept’

17/12/2014 - In zijn verhalende essay, ‘De kwaliteit van een stoommaaltijd’, schetst MOvactor-directeur Dennis Duiker de essentie van ‘Welzijn op recept’. Het essay is opgenomen in de bundel ‘Schetsen voor een betere eerste lijn’, die ZonMW onlangs uitbracht.

Meneer Opheusden, vijftig jaar, brengt frequent een bezoek aan zijn huisarts. De ene keer krijgt hij paracetamol voorgeschreven, de andere keer slaapmiddelen. Maar zonder succes: meneer Opheusden blijft kwakkelen en tobben. Als hij zich voor de zoveelste keer bij de huisarts meldt en vraagt om iets  tegen het vele gepieker, is voor de huisarts de maat vol. Er is een andere oplossing nodig dan pillen, constateert ze.
Aan de hand van de lotgevallen van de heer Opheusden maakt  Dennis Duiker met zijn essay op een toegankelijke manier duidelijk dat investeren in welzijn vaak kan opleveren wat je met pillen niet voor elkaar krijgt. De hoofdpersoon in Duikers artikel komt via zijn dokter uiteindelijk terecht bij ‘Mannen met pannen’, een kookgroep voor alleenstaande mannen, in wie hij lotgenoten herkent en bij wie hij zich thuis voelt. Zijn sociale leven krijgt een flinke impuls en uiteindelijk is meneer Opheusden naar eigen zeggen ‘veel te druk om naar de dokter te gaan’.

Methodiek
Het essay bevat niet alleen een illustratief verhaal, maar ook een heldere schets van de essentie van de methodiek ‘Welzijn op recept’. Deze innovatie - die is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten - werd ontwikkeld in samenwerking tussen MOvactor, gezondheidscentrum De Roerdomp, en het Trimbosinstituut. Inmiddels heeft Welzijn op Recept  op verschillende plekken in Nederland navolging gekregen.

De bundel ‘Schetsen voor een betere eerste lijn’ is te bestellen via de website van ZonMW. Een pdf van de publicatie is gratis te downloaden. Klik hier.

Delen: