Contactloos contacten

Het is goed om elkaar te ontmoeten en samen van alles te ondernemen. Alleen staan we op dit moment met elkaar voor een uitdaging. We mogen elkaar niet fysiek ontmoeten. Maar hoe doe je dat dan? We willen in contact blijven met elkaar, elkaar blijven (be)groeten en zorgen dat we het goede gesprek met elkaar kunnen blijven voeren. Op deze pagina vind je informatie hoe je contactloos kunt contacten!

___________________________________________________________________________

Digitaal contact 

Via internet op uw computer of smartphone zijn er nieuwe manieren om te communiceren. Zo kun je méér dan de traditionele post en telefoon gebruiken om met andere mensen in contact te zijn.
 

Videobellen

Als gevolg van het coronavirus zien we vrienden en familie nauwelijks tot niet. Gelukkig zijn er verschillende videochatapps waarmee je toch met hen kunt ‘afspreken’. Zo kun je toch virtueel bij elkaar op bezoek voor een kopje koffie of een borreltje. Dat voelt toch net even anders dan gewoon bellen. Zie hier welke apps je kunt gebruiken.
Samen videobellen is fijn! maar hoe moet dat?! Hier lees je in gemakkelijke taal hoe dat werkt. 
 

Appen

voer een gesprek met een ander door het over en weer typen van tekst tussen uzelf en een of meer anderen. Dit chatten is ook ideaal om ‘groepsgesprekken’ te voeren met bijvoorbeeld de buurt via een speciale corona-groep voor de buurt of de straat. Kijk zo ook samen tv met de telefoon aan uw oor of deel foto’s en filmpjes met elkaar.Veel gebruikt zijn Whatsapp en Messenger van Facebook. 
 

Koffie uurtje

In samenwerking met ONE WORLD Citizens, nieuwkomers en studenten van Sociale Studies Den Bosch is het Koffie uurtje begonnen. Door het corona virus zitten veel mensen zonder sociaal contact thuis waaronder veel ouderen. Zij willen deze mensen, de studenten, nieuwkomers en ouderen, in contact brengen met elkaar. Naast deze groepen, is iedereen welkom die in is voor een online babbeltje! Door het Koffie uurtje kunnen we mensen die een behoefte hebben aan een praatje met elkaar verbinden. Verder is IT Friends er om handleidingen (voor smartphones/tablets) te verzorgen voor ouderen en nieuwkomers, hierdoor leren ze om online contacten te leggen met de anderen. Het koffie uurtje is er voor iedereen, samen staan we sterker en zeker in deze tijd! Klik hier voor meer informatie.

Platforms op internet

Heeft u behoefte aan sociaal contact, wilt u ervaringen uitwisselen en leren van anderen? In Nederland zijn verschillende digitale platforms speciaal voor ‘senioren’ en/of ouderen die dit mogelijk maken. Hier vind u een overzicht van deze platforms.  
 

Digitaal samen tafelen

Alles gaat momenteel een beetje anders. Gelukkig kunnen we digitaal samen tafelen. Videobel jij ook tijdens etenstijd met je vrienden en familie? Zo ben je toch een beetje samen! Samen eten (s)maakt gelukkiger.
 

Wie laat jij weten dat je aan hem of haar denkt? 

Nu we allemaal apart zitten, is het Oranje Fonds extra actief om mensen te verbinden. Dat is juist nu belangrijker dan ooit. Steek iemand een hart onder de riem met een persoonlijk berichtje dat heel Nederland kan lezen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat niemand er alleen voor staat in deze heftige tijd. Doe je mee? 
Schrijf, net als vele andere Nederlanders, een warm berichtje voor eenzame ouderen, vrijwilligers, mensen in armoede, buren of iemand anders die juist nu onze steun kan gebruiken. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat niemand er alleen voor staat in deze heftige tijd. 
 

Digitale vragen/problemen?

Het Ouderenfonds organiseert samen met Vodafone Ziggo een digitale helpdesk "Welkom Online" omdat online contact nu nog belangrijker is. U krijgt er telefonische hulp voor online en digitale vragen. Denk aan uitleg over videobellen en contact houden via social media. Maar ook hoe u online spelletjes speelt met anderen.    

 
_____________________________________________________________________________

 

Telefoondiensten 

Voor meer aanspraak en contact kunt u ook gebruik maken van een telefoondienst. Deze service zorgt ervoor dat u dagelijks of wekelijks gebeld wordt. U kunt dan ook laten weten hoe het met u gaat. Lees hier meer over deze gratis en betaalde telefoondiensten. 

Telebakkie 

Het wekelijkse koffie-uurtje en andere gezellige bijeenkomsten zijn nu helaas even weggevallen. Gelukkig is er nu Telebakkie! Leuk, simpel en effectief. Telebakkie! is een telefonisch koffie-uurtje voor zes mensen. Kijk hier voor alle uitleg in de folder van Vitamine C. En hier voor een filmpje met uitleg over Tellebakkie.

 

Verhalen Zaaien 

Vraag je je ook wel eens af waar je het nou weer eens over moet hebben door de telefoon? In deze tijd hebben we meer telefonisch contact met elkaar, maar dit gaat niet altijd even makkelijk. Op deze website staan vragen die je kunt stellen tijdens het telefoongesprek , en daarna, als je dat wil, enkele tips om er iets over te schrijven of te vertellen. 

 

Koetjes en Kalfjes 

Het zijn moeilijke tijden. Uitjes zijn afgelast en plotseling mogen er geen mensen meer over de vloer komen. Vindt u het ook maar ongezellig en heeft uw wel zin in een telefoontje?  Dan is koetjes en kalfjes er voor u! het is een gratis, vrijblijvend en vooral gezellig initiatief dat studenten aan ouderen koppelt. U kunt één keer per 2 à 3  dagen een belletje verwachten van de student die wij aan u koppelen. Studenten betekenen graag iets voor u. Aangezien veel verplichtingen voor studenten op dit moment zijn afgelast, hebben zij meer dan genoeg tijd voor een belletje.  En wie weet kunt u hen ook nog eens een hoop leren. Meld u nu aan voor koetjes en kalfjes.

Corona Quarantaine Contact 

De Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en KRO-NCRV bundelden hun krachten en startten Corona Quarantaine Contact. Hier kun je je telefoonnummer achterlaten en of aangeven dat je graag gebeld zou willen worden. Op die manier kunnen mensen die ziek of alleen zijn toch even gezellig babbelen. klik hier voor meer informatie.

Elkaar ontmoeten, juist nu. 

We zitten allemaal achter onze eigen voordeur, hoe ongezellig!   
Gelukkig kunt u bij UP! doorlopend leeftijdsgenoten ontmoeten bij In je Uppie, een telefonisch groepsgesprek. Kijk hier voor meer informatie.
 

_____________________________________________________________________________

Stuur een kaartje

 

Schrijfmaatje 
Vindt u het fijn om post te ontvangen? Een briefje of kaartje in de brievenbus te vinden? Of lijkt het u leuk om een oudere te verblijden met post? Goed nieuws! Met Schrijfmaatje koppelt het ouderenfonds vrijwilligers aan elkaar. 
 
Kaartje voor ouderen 
Door de coronacrisis zit iedereen binnen, de meesten van ons met familie en Netflix. Maar in verpleeghuizen zitten veel ouderen alleen en mogen geen bezoekers krijgen. Daarom is de website kaartje voor ouderen opgericht. Hopelijk kunnen we al die verpleeghuizen overladen met liefde. 
 
Cor-omapost
De makers van de site Omapost.nl lanceren ‘cor-omapost’.
Voor een klein prijsje stuur je hier een fysiek kaartje naar je grootouders waar je nu niet naartoe kan. Met de app maak je gemakkelijk van een zelfgemaakte foto een fysiek kaartje dat dan bezorgd wordt met de post. Breng een glimlach bij de anders eenzame ouderen. Wil je ook andere ouderen helpen? Als je op adopteer een oudere klikt, word je gekoppeld aan een ouder persoon die wel wat sociaal contact kan gebruiken. 
 
 
Ontvang kaartjes van overal ter wereld 
Vind jij het ook leuk om kaartjes te schrijven én te ontvangen? Met Postcrossing ontvang je échte kaartjes van personen die wereldwijd actief zijn. Zo reis je vanuit je eigen woonkamer naar landen waar je misschien nog wel nooit van hebt gehoord… Je leert zo meer over de wereld en verschillende culturen. Spreekt dit jou aan? Dan is Postcrossing echt iets voor jou! Je schrijft een kaartje naar iemand die je niet kent, waar ook ter wereld. Dan ontvang jij weer een kaartje terug en je weet niet van wie. Je stuurt bijvoorbeeld een kaartje naar iemand in Italië en ontvangt een kaartje terug uit Japan. Zo blijft het spannend welk kaartje er op jouw deurmat valt. Kijk hier veer meer informatie.

 


Het nieuwe begroeten 

Als we elkaar tegenkomen is het gewenst dat we elkaar begroeten. Wordt het een knuffel of ga je voor de handdruk?  Normaal is iemand begroeten al veel gedoe, maar In de 'coronavirustijden' is dat nog iets ingewikkelder. Het virus is behoorlijk besmettelijk en je kan het gemakkelijk doorgeven wanneer je iemand begroet. 

Op deze pagina vind je een aantal creatieve oplossingen voor dit probleem. Let wel op je afstand. Bij alle onderstaande begroetingen kan je volgens de richtlijnen anderhalve meter afstand houden. 

Heb je zelf ook nog een leuke begroeting bedacht? Mail die dan naar: vitaminec@movactor.nl  

Hallo/ Hoi:
begroetingen hoeven niet per se fysiek contact te omvatten. Er is niets mis met mondeling hallo te zeggen tegen iemand. Zeg hallo en stel bijvoorbeeld snel een vervolgvraag, zoals 'hoe gaat het met je?' om het gesprek gaande te houden. 

De Hoi hand: 
Hoi op je hand schrijven. Hand open en daar is je begroeting.

Gong shou groet: 
In China wordt opgeroepen de 'gong shou groet' te doen. Daarmee leg je je vuist van de ene hand in de handpalm van de andere hand.

Zwaaien: 
Wat is er gebeurd met zwaaien? Wie besloot dat zwaaien alleen oké is als er een aanzienlijke afstand is tussen mensen? Wij stellen vanaf nu dat zwaaien naar een vriend die recht voor je staat volkomen acceptabel is. 

"Wuhan Shake": 
Of te wel de voet five. Tik elkaars voeten aan om gedag te zeggen.

Gebruik je hoed:
Voor deze optie dien je altijd een hoed (of pet of ander hoofddeksel) te dragen, zodat je hem even af kunt doen als je iemand tegenkomt. Het is niet de meest handige optie, maar het is leuk om het eens af en toe af te wisselen.

Knik: 
Een mooie hoofdknik in iemands richting kan een coole manier zijn om te begroeten. Misschien een paar keer in de spiegel oefenen om je uitvoering echt te perfectioneren. 

Luchtkusjes: 
Echte wangkusjes zijn op dit moment iets te riskant, daarom is het nu tijd om de schattige luchtkusjes te oefenen. 

Namasté: 
Bij de Hindoes is het gebruikelijk dat je elkaar groet door de handpalmen tegen elkaar aan te zetten. De handen plaats je vervolgens ter hoogte van de hartstreek en je buigt het hoofd een klein beetje. (video

Boks op afstand:
Jongeren doen het vaak, en ook rappers gebruiken hem al jaren: de boks. Maar nu doen we de boks in de lucht om handcontact te vermijden.

Je eigen hand schudden: 
Als we elkaar niet de hand kunnen schudden, kan je natuurlijk altijd je eigen hand schudden, ziet er wel een beetje gek uit, maar is zeker een optie.  

De Airfive: 
De high Five is een coole groet die veel onder de jeugd gebruikt wordt, maar ook bij sporten zoals volleybal. I.p.v. de high five kunnen we nu de air five doen. Dus eigenlijk gewoon een high five maar dan in de lucht en zonder handcontact.