Contactloos contacten

 

Videobellen

Als gevolg van het coronavirus zien we vrienden en familie nauwelijks tot niet. Gelukkig zijn er verschillende videochatapps waarmee je toch met hen kunt ‘afspreken’. Zo kun je toch virtueel bij elkaar op bezoek voor een kopje koffie of een borreltje. Dat voelt toch net even anders dan gewoon bellen. Zie hier welke apps je kunt gebruiken.  

 


Het nieuwe begroeten 

Als we elkaar tegenkomen is het gewenst dat we elkaar begroeten. Wordt het een knuffel of ga je voor de handdruk?  Normaal is iemand begroeten al veel gedoe, maar In de 'coronavirustijden' is dat nog iets ingewikkelder. Het virus is behoorlijk besmettelijk en je kan het gemakkelijk doorgeven wanneer je iemand begroet. 

Op deze pagina vind je een aantal creatieve oplossingen voor dit probleem. Let wel op je afstand. Bij alle onderstaande begroetingen kan je volgens de richtlijnen anderhalve meter afstand houden. 

Heb je zelf ook nog een leuke begroeting bedacht? Mail die dan naar: vitaminec@movactor.nl  

Hallo/ Hoi:
begroetingen hoeven niet per se fysiek contact te omvatten. Er is niets mis met mondeling hallo te zeggen tegen iemand. Zeg hallo en stel bijvoorbeeld snel een vervolgvraag, zoals 'hoe gaat het met je?' om het gesprek gaande te houden. 

De Hoi hand: 
Hoi op je hand schrijven. Hand open en daar is je begroeting.

Gong shou groet: 
In China wordt opgeroepen de 'gong shou groet' te doen. Daarmee leg je je vuist van de ene hand in de handpalm van de andere hand.

Zwaaien: 
Wat is er gebeurd met zwaaien? Wie besloot dat zwaaien alleen oké is als er een aanzienlijke afstand is tussen mensen? Wij stellen vanaf nu dat zwaaien naar een vriend die recht voor je staat volkomen acceptabel is. 

"Wuhan Shake": 
Of te wel de voet five. Tik elkaars voeten aan om gedag te zeggen.

Gebruik je hoed:
Voor deze optie dien je altijd een hoed (of pet of ander hoofddeksel) te dragen, zodat je hem even af kunt doen als je iemand tegenkomt. Het is niet de meest handige optie, maar het is leuk om het eens af en toe af te wisselen.

Knik: 
Een mooie hoofdknik in iemands richting kan een coole manier zijn om te begroeten. Misschien een paar keer in de spiegel oefenen om je uitvoering echt te perfectioneren. 

Luchtkusjes: 
Echte wangkusjes zijn op dit moment iets te riskant, daarom is het nu tijd om de schattige luchtkusjes te oefenen. 

Namasté: 
Bij de Hindoes is het gebruikelijk dat je elkaar groet door de handpalmen tegen elkaar aan te zetten. De handen plaats je vervolgens ter hoogte van de hartstreek en je buigt het hoofd een klein beetje. (video

Boks op afstand:
Jongeren doen het vaak, en ook rappers gebruiken hem al jaren: de boks. Maar nu doen we de boks in de lucht om handcontact te vermijden.

Je eigen hand schudden: 
Als we elkaar niet de hand kunnen schudden, kan je natuurlijk altijd je eigen hand schudden, ziet er wel een beetje gek uit, maar is zeker een optie.  

De Airfive: 
De high Five is een coole groet die veel onder de jeugd gebruikt wordt, maar ook bij sporten zoals volleybal. I.p.v. de high five kunnen we nu de air five doen. Dus eigenlijk gewoon een high five maar dan in de lucht en zonder handcontact.