Kunst&zinnig

Haak je eigen virus!

Nieuwegeinse kunstenares Joyce Verheul legt op haar website uit hoe je je eigen virus kunt breien. De Nederlandse uitleg is halverwege de pagina te vinden.


Wereldwijd dwalen door virtuele museumzalen

Online museumcollecties Nu musea en galeries noodgedwongen moeten sluiten, ontsluiten zij hun collecties op het web. Soms kom je daardoor dichter bij de kunst dan ooit. Musea en hun curatoren trachten ondanks de noodgedwongen sluitingen vanwege het coronavirus nog steeds een van hun belangrijkste taken te vervullen: kunst naar het publiek brengen. Musea zijn massaal het internet opgetrokken.

Verreweg het grootste aanbod aan museale collecties is te vinden bij ‘Google Arts en Culture’. Zij hebben vijfhonders museale collecties op hun platform staan. De bekendste musea hebben hun verzameling grotendeels gedigitaliseerd. De imposante collecties van onder andere het Rijksmuseum (Amsterdam), het Prado (Madrid), het Uffizi(Florence), Musée d’Orsay (Parijs), Pinacoteca di Brera (Milaan), het National Archilogicla Museum (Athene), The Metropolitan Museum of Art (New York) en het Louvre (Parijs) zijn allemaal online in te zien.

Dwaal op een lekker thuismoment eens fijn rond en vlieg vanuit je huiskamer over de wereld en proef van de prachtige kunst die we rijk zijn!


Altijd al Rembrandt willen zijn?

Hoe teken ik als Rembrandt, maak ik een zelfportret…net als de grote meester? Kijk dan eens op Youtube. Het rijksmuseum heeft een paar uitdagende tutorials geplaatst.

Mailt u ons uw resultaat? Met plezier plaatsen we deze op onze website met uw verhaal. (Mail naar vitaminec@movactor.nl)

 


Tijd voor de vrolijkste tekenlessen van Nederland!  

In de online #TekenDuck video’s leert een echte Donald Duck tekenaar je stap voor stap hoe jij Donald en zijn vrienden zelf kunt tekenen! Pak je potloden, gum en papier en ga aan de slag! Van maandag t/m vrijdag staat er om 16:00 uur weer een nieuwe video voor je klaar. Op Facebook én natuurlijk op www.DonaldDuck.nl , waar je ook lekker Donald Duck strips kunt lezen.  
Veel tekenplezier! 

_____________________________________________________________________________

DOES LIEF

Hoe leuk is het je straat op te fleuren met leuke berichtjes of teksten bij je deur, voor de voorbijgangers. Een glimlach in deze tijd is waardevol. Grote en kleine kinderen een steen, plankje of boomschijf laten verven, met of zonder tekst, leef je uit!  Elly Hombrink uit de wijk Batau is begonnen met een oude boomschijf, wie volgt?

_______________________________________________________________________________

#hartjesstoep 

Op Instagram vind je onder de hashtag #hartjesstoep zoveel mooie stoepkrijttekeningen vol met hartjes.  Ga zelf aan de slag of laat je kinderen zelf een stoep vol met hartjes tekenen. Pak een stoepkrijtje en doe gezellig mee.  

_______________________________________________________________________________

Theater zonder publiek 

Nu de theaters in verband met de coronamaatregelen gesloten zijn, zoeken veel theatermakers en gezelschappen naar alternatieven voor het publiek. Er worden diverse speciale ad hoc projecten (zonder publiek) op touw gezet en registraties van voorstellingen online aangeboden. Hier vind je een overzicht van de alternatieven tijdens de lockdown. 

_______________________________________________________________________________

Stage Memories: een kijkje in het verleden 

Een musical schatkamer vol fragmenten van iconische musicals, onvergetelijke hoogtepunten, backstage-interviews en nog nooit eerder vertoond beeldmateriaal. Daarnaast is ook een select aantal musical registraties te bekijken. Elke week worden hier nieuwe video's geplaatst, stay tuned..... 

______________________________________________________________________________

Schildercursus voor kinderen  

Altijd al willen leren schilderen? Van paasei tot een mooi natuurschilderij. Hier kan je de gratis schilderlessen voor de kinderen volgen tijdens de Coronacrisis! 

______________________________________________________________________________

Online gratis workshop 

Sarah Dikker neemt je samen met De Ruilfabriek online mee in de droogbloemen wereld! Bij deze workshop maak je gebruik van je eigen materialen en neemt Sarah je mee in drie on-line sessies. Er is beperkt plaats dus wacht niet te lang!  Je kunt meedoen via deze link! 

______________________________________________________________________________

Tussen kunst en Quarantaine 

Maak van jezelf (en je familie) een kunstwerk! Doe mee aan @Tussenkunstenquarantaine. 
Kies een schilderij of foto en maak deze thuis zo goed mogelijk na. Extra uitdaging: je mag maar drie objecten gebruiken. Deel het resultaat op Instagram met @tussenkunstenquarantaine. Je kan er ook eerst zelf een kijkje nemen om wat inspiratie op te doen! 
______________________________________________________________________________

 

Het Houten Huis voor thuis 

Omdat we met z'n allen thuis zitten vertoont het Houten huis nu ook een paar van van hun voorstellingen online. Bij die voorstellingen delen ze opdrachten die je thuis kunt doen. Die kun je op de website vinden, maar ook  Facebook onder #hethoutenhuisvoorthuis 


Gratis online tekenlessen van Disney  

Verveling hoeft de komende week niet in jullie huishouden voor te komen! Is je kind - of jij - gek op Disneyfilms en tekenen jullie graag? Laat de artiest in jullie dan maar snel naar boven komen. Disney biedt nu online gratis tekenlessen aan en die zijn niet alleen leuk, maar ook verrassend goed te doen. 


Kunst uit je koptelefoon

Luistergids Je hoeft er niet op uit om van theater, comedy, literatuur, beeldende kunst, klassiek, popmuziek, film, games of series te genieten. In alle genres zijn er prachtige podcasts, met lange interviews en achtergronden om in de luie stoel naar te luisteren. Klik hier voor de beste podcasts per dicipline.


Beeldende kunst thuisagenda

Heb je inspiratie nodig om weer eens op een andere manier bezig te zijn met beeldende kunst? Neem dan een kijkje op de website van bijvrijdag. Op deze website staat een mooie thuisagenda met veel leuke creatieve ideeën. 

 


CULTUUR | Tips in quarantainetijd 

Van veel kunst en cultuur kunnen we gelukkig nog wel online genieten.Bekijk hier onze selectie met prachtige tips voor wie vanuit huis ook een dosis cultuur kan gebruiken. We vernieuwen deze lijst wekelijks, dus stay tuned!