Hoe gebruik ik Facebook?

Facebook aanmaken: account maken en vrienden vinden

Het kan dat bij u de stappen van Facebook anders zijn dan onderstaand besproken. Dit komt omdat Facebook tegenwoordig meerdere varianten heeft. 

Lid worden 

Een eigen pagina op Facebook aanmaken doet u als volgt:  

 1. Ga naar www.facebook.com. 
 2. Aan de rechterkant ziet u onder 'Een nieuw account maken' een formulier staan. Vul hier uw voornaam, achternaam, e-mailadres of mobiele telefoonnummer, geboortedatum en geslacht in. Bedenk ook een wachtwoord. Deze hebt u nodig om toegang te krijgen tot uw profielpagina. Lees ook de tip 'Maak een sterk wachtwoord'. 
 3. Klik op de groene knop Account maken.  
 4. U bent nu lid van Facebook. Het kan zijn dat u op een pagina komt waar u onder andere een rondleiding kunt nemen door uw privacy instellingen en een profielfoto kunt uploaden. Omdat dit niet bij iedereen het geval is, gaan wij hier verder niet op in.  

Een profielfoto uploaden 

Een profielfoto is een afbeelding die andere gebruikers van Facebook zien, zodra ze u tegenkomen op Facebook. Hierdoor bent u voor vrienden, familie en kennissen gemakkelijk herkenbaar.  

 1. Klik bovenin op uw naam. 
 2. Klik links op Foto toevoegen om een profielfoto te uploaden. 
 3. Klik op Foto uploaden. 
 4. Blader naar de foto die u als profielfoto wilt gebruiken. De foto moet een een gif-, jpg- of png-afbeelding zijn van maximaal 4 MB. 
 5. Selecteer de foto en klik op Openen.  
 6. Klik op Bewerken om de foto te bewerken. U kunt hier onder andere een fotofilter of een tekst toevoegen. 
 7. Klik op Opslaan en eventueel nogmaals op Opslaan. 

Voeg mensen toe die je kent 

 1. Klik bovenaan de pagina op Startpagina. 
 2. U ziet een lijst met Facebookleden onder 'Mensen die je misschien kent' met mensen die u kunt toevoegen. Klik onder de persoon die u wilt toevoegen op Vriend toevoegen. U ziet de knop veranderen in de melding 'Verzoek is verzonden'. 
 3. U kunt vrienden zoeken door boven in de pagina te klikken op Vrienden zoeken. 
 4. U kunt ook een specifiek iemand opzoeken, bijvoorbeeld iemand die u al kent die op Facebook zit. Klik boven in de pagina op de zoekbalk met de tekst 'Zoeken'. Typ vervolgens de naam van die persoon en klik op het vergrootglas om die persoon te zoeken. U ziet nu Facebookleden met de naam die u hebt ingevuld. Klik achter de desbetreffende persoon die u wilt toevoegen op Vriend toevoegen. De persoon krijgt uw uitnodiging om Facebookvrienden te worden. Pas als hij/zij dat accepteert, bent u vrienden met elkaar. Wil die persoon dat niet, dan krijgt u daar geen melding van. U merkt enkel dat die persoon niet wordt toegevoegd aan uw lijst met Facebookvrienden. 

Priv√©gegevens beschermen 

U stelt uw priv√©gegevens als volgt in:  

 1. Klik rechtsboven op een driehoekig pijltje naar beneden. 
 2. Klik op Instellingen. 
 3. Klik op Privacy. 
 4. U ziet de verschillende opties die er zijn. Lees ze goed door. Zo kunt u ervoor kiezen dat uw statusupdates volledig openbaar zijn. Dat is echter niet aan te raden. U kunt het beste kiezen voor 'Vrienden'. Klik op Bewerken om een optie te wijzigen en pas de instellingen aan. 
 5. Loop zo alle onderdelen door en kies uw instellingen. 
 6. Klik links in het menu op een andere optie om naar de rest van de privacy-instellingen te gaan. Daarvoor geldt hetzelfde: loop elk onderdeel na en kies de gewenste instelling.  
 7. In 'Facebook: privacy en veiligheid' geven we een aantal tips voor een veilig gebruik van Facebook. 

Profiel aanvullen 

Nu is het handig om uw profiel te gaan invullen. Er is namelijk nog maar weinig over u te lezen op uw eigen pagina. U doet daar eenvoudig iets aan door uw profiel aan te vullen. 

 1. Klik in de blauwe bovenbalk op uw naam (met eventueel uw foto ernaast). 
 2. U gaat nu naar het overzicht van uw profiel. Klik op Informatie bijwerken. 
 3. Gegevens bewerken 
 4. U ziet nu een hele pagina met allemaal gegevens over uzelf die u kunt invullen. Dat is niet verplicht, maar het is wel leuk. Sla uw wijzigingen op! U bepaalt zelf wat u invult.  

Mensen of bedrijven volgen 

Veel bedrijven en verenigingen hebben een eigen Facebookpagina. U kunt deze organisaties volgen. Dat houdt in dat u de berichten en foto's van die organisatie terugziet in uw overzicht. Ook Vitamine C is actief op Facebook.

 1. Klik in de zoekbalk boven aan Facebook. 
 2. Typ de naam van een organisatie, bijvoorbeeld Vitamine c Nieuwegein. Tijdens het invoeren van de letters verschijnen er suggesties in beeld. 
 3. Klik op de juiste naam. Klik eventueel nogmaals op de juiste naam. 
 4. U belandt op de pagina van de organisatie, in dit geval op de pagina van Vitamine C Nieuwegein. 
 5. Klik op Vind ik leuk. U volgt nu Vitamine C Nieuwegein op Facebook. 

Facebook gebruiken 

 • Als uw profiel helemaal is ingevuld, dan neemt u actief aan Facebook deel. De gebruikersomgeving vereist wel enige gewenning. Rechtsboven bevinden zich de menu-opties, die ziet u door te klikken op het pijltje  [131114_facebook_knopinstellingen] . 
 • U bekijkt uw eigen berichten door in de blauwe balk op uw eigen naam te klikken. Op deze pagina is het mogelijk om een zogeheten statusupdate te plaatsen. Dat is een kort berichtje met informatie over wat u op een bepaald moment aan het doen bent. Uw vrienden kunnen deze statusupdate zien. Facebook stelt u daarin een vraag, maar u hoeft daar geen antwoord op te geven. U kunt plaatsen wat u zelf wilt. 
 • U kunt de nieuwe statusupdates, foto's en overige berichten van uw vrienden bekijken door rechtsboven op Startpagina te klikken. Het is mogelijk om direct een reactie te plaatsen onder een tekst of foto.