ANWB AutoMaatje viert 5-jarig bestaan in Nieuwegein

ANWB AutoMaatje Nieuwegein vierde haar eerste jubileum! Passagier Maria van Rossum en vrijwilliger Peter Kool reden maandag het allereerste ritje opnieuw. Daarna werd met vrijwilligers, passagiers en partners onder het genot van een hapje en een drankje het jubileum met elkaar gevierd in buurtplein de Componist.

ANWB AutoMaatje Nieuwegein is gestart in 2018. Met deze dienst rijden vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten naar afspraken, zoals de huisarts, de supermarkt of om hun partner te bezoeken in het verzorgingstehuis. Niet alleen komen deze inwoners weer onder de mensen, ook de zorg van de chauffeur en de gezellige gesprekjes zijn van onschatbare waarde. De afgelopen jaren maakte de dienst ruim 3000 ritjes, met zo’n 28 chauffeurs en meer dan 200 klanten.

Belang van sociaal vervoer

Ter ere van het jubileum reed wethouder Guido Bamberg maandag een stukje mee als passagier. “Ik vond het mooi om alle ervaringen te horen. Ik zie vrijwilligers die de tijd nemen voor je. Die even blijven wachten als dat nodig. Het is een geweldig initiatief en een aanwinst voor Nieuwegein. We gaan het nodig hebben met elkaar.”

Dat beaamt ook Leo Bekker, regiomanager West Nederland bij ANWB. Hij is er trots op dat zijn organisatie samen met Movactor en alle vrijwilligers alweer 5 jaar een stabiele dienst kan bieden in Nieuwegein. “In Nederland zijn 1 miljoen mensen minder mobiel. Maar ook als je zelf geen auto meer hebt, wil ANWB dat je zorgeloos en met plezier onderweg kunt zijn. Dat is ons streven en is het uitgangspunt van de dienst AutoMaatje.”

In gesprekken met de aanwezige vrijwilligers en deelnemers valt hem het woord ‘maatje’ op. “Mensen gaan met elkaar in gesprek, nemen de tijd en zorgen voor elkaar. Dat wordt ontzettend gewaardeerd.”

Dankbaar werk

Ook voor de chauffeurs, die zich vrijwillig inzetten voor hun plaatsgenoten, is het dankbaar werk. “Een win-win situatie, aldus chauffeur Leo Broeder. Afgelopen week maakte hij zijn allereerste ritje. “Ik bewijs niet alleen mijn plaatsgenoten een dienst, maar zij bewijzen mij ook een dienst. Doordat ik me een stukje nuttiger voel op deze manier.” Peter vult aan: “Wat mij motiveert is dat ik deze dienst zelf later misschien ook wel nodig heb. En dan hoop ik dat anderen het voor mij doen.”

Meer informatie

Wil je meer weten over deze dienst, heb je binnenkort zelf een ritje nodig (bijvoorbeeld naar het stembureau) óf wil je je aanmelden als chauffeur? Kijk dan op www.movactor.nl/automaatje