Ondertekenaars intentieverklaring taalrijke stad 2022

Geslaagd Taalfestival: samen voor een taalrijke stad!

Het eerste Nieuwegeinse taalfestival was vorige week een groot succes. Ruim 200 blije kinderen, ouders en professionals bezochten het festival met leuke en leerzame activiteiten over taal. Leerkrachten, pedagogisch medewerkers en ouders deden mee aan workshops over meertaligheid en voorlezen. De kinderen genoten van poppentheater, pannenkoeken en spelletjes van Thuis in Taal, SportID en Movactor. Bij de taalmarkt van de bibliotheek kregen bezoekers informatie over taalopvoeding en de leukste boeken.

Taalrijk opvoeden

Uit onderzoek is bekend hoe belangrijk het is om al op jonge leeftijd met kinderen te praten, liedjes te zingen en spelletjes te spelen. Toch is taalrijk opvoeden niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een van de ouders vertelde na de workshop meertaligheid: “Ik wist niet dat ik ook in mijn eigen taal mag voorlezen en praten met mijn kind. Ik dacht dat ik Nederlands moest praten, maar dat vind ik moeilijk.”

Samenwerking voor gelijke kansen

Verschillende organisaties ondertekenden tijdens het Taalfestival een intentieverklaring. Samen gaan zij zich inzetten voor een taalrijke stad, door ouders te helpen bij een gezonde taalontwikkeling van hun kind. Want taal vormt de basis voor een gezond, gelukkig leven en zorgt voor gelijke kansen. Op het festival is de verklaring ondertekend door wethouder John van Engelen namens de gemeente Nieuwegein en door Fluenta, Trinamiek, Kind & Co Ludens, SportID, bibliotheek De tweede verdieping, De Toverfluit en De Evenaar. Na dit feestelijke startmoment kunnen meer organisaties zich aansluiten bij het project Taalrijke stad.

Alle organisaties gaan aan de slag met de aanpak Thuis in Taal. Hiermee helpen zij ouders die taal moeilijk vinden bij de taalontwikkeling van hun kind. Deze samenwerking is onderdeel van het Onderwijskansenbeleid. Dat zijn projecten voor kinderen van 2 tot 13 jaar met een (taal)achterstand. Zij krijgen de kans om hun achterstand te verkleinen of weg te werken.

Meer weten of meedoen? Mail naar Floris Velis: floris.velis@educatiefverbinder.nl