Smakelijk ontmoeten tijdens Diner op Donderdag

Lekker tafelen en ondertussen nieuwe mensen ontmoeten:  daar zijn op de buurtpleinen verschillende activiteiten voor! Smakelijk ontmoeten kan bijvoorbeeld bij Diner op Donderdag.

Elke tweede en vierde donderdag van de maand is deze activiteit te vinden op buurtplein Galecop, waar veel mensen met plezier naartoe komen. Samen met vrijwilligers wordt een lekker driegangendiner gekookt. Deze week bestaat het menu uit een voorgerecht van groentesoep, een hoofdgerecht van macaroni met witte saus (geen rode deze keer) en een nagerecht van vla met huisgemaakte slagroom.

Ontspanning en gezelligheid

 Het is volle bak, dus dat betekent gezelligheid! Bezoeker Ineke is bijna altijd van de partij. Al jaren komt zij naar de buurtpleinen om gezellig te kunnen avondeten. “Een voordeel van het Diner op Donderdag is toch wel dat ik niet zelf hoef te bedenken wat ik eet! En ik probeer nog eens wat andere dingen,”, vertelt ze. “Zo zou ik zelf nooit een witte saus bij pasta maken.”

Voor Ineke zorgt een wijntje met de vriendinnen die ze hier heeft gemaakt voor ontspanning en gezelligheid. “En dat is precies de bedoeling,”, legt Herman Hendriks uit. Als sociaal beheerder bij Movactor kookt hij tweewekelijks mee met de vrijwilligers. “We zien altijd mensen die blij aanschuiven en weer vrolijk weggaan. Samen lol maken, de erkenning, dat je gewoon een praatje kan maken en dat je mensen echt ziet genieten. Daar doen we het voor.”

Ontmoetingsplek en community

De helft van de mensen bij Diner op Donderdag schuift aan na een eerdere activiteit op het buurtplein.  Herman: “Geef ze eens ongelijk, hoe makkelijk is het als je eerst lekker mag/kan hobbyen en daarna kan aanschuiven bij een heerlijk diner!” De meeste bezoekers hebben een vaste plek. “Het kan allemaal. We hebben een vaste groep, een tafel die zich wat meer terugtrekt en een andere groep die wat enthousiaster aanwezig is, zullen we maar zeggen.”

Ook ontstaan er veel vriendschappen tijdens de activiteiten. “Het buurtplein is een echte ontmoetingsplek. Het is eigenlijk net als hoe voor jongeren de sportclub aanvoelt.” Ineke beaamt dat. “Ik zit al jaren met hetzelfde clubje en het is lekker om even bij te kletsen. Ik zie ze natuurlijk niet alleen tijdens het eten, want soms kom ik naar het buurtplein en dan drink ik alleen een kopje koffie, met die en dan weer met een ander.” Want op het buurtplein wordt natuurlijk nog veel meer georganiseerd. “Maar daar voel ik mij nog te jong voor!”

Voorbereiden, koken en opruimen

Voordat iedereen lekker kan aanschuiven moet er wel eerst hard gewerkt worden. En daar heb je betrokken vrijwilligers voor nodig. Deze week zijn Riny, Hennie en Anneke van de partij en al druk bezig met koken en tafels dekken. Een kleinere groep dan normaal, want Don kookt altijd mee en Wil is ook een vaste vrijwilliger. Herman: “De vrijwilligers zijn heel belangrijk voor de buurtpleinen. Ze zijn nauw met elkaar verbonden en springen graag bij als dat nodig is. Zo kunnen de eetactiviteiten gelukkig altijd wel doorgaan.”

Nadat iedereen was uitgegeten moest er natuurlijk aan het einde ook worden opgeruimd. Anneke en Riny gingen samen de vaat doen, Herman hielp natuurlijk ook mee en Ineke bleef graag wat langer om nog te helpen waar nodig.  Het laat de harmonie en de verbinding zien op de buurtpleinen. Was men tevreden over de avond? “Volgens mij was het een succes,” lacht Herman. “Maar ik begreep wel dat we de volgende keer toch weer alsjeblieft de rode saus moeten maken!”

Wil je ook een keer aanschuiven óf zelf meekoken?

Lijkt het je leuk om mee te helpen of wil je een keer mee-eten met Diner op Donderdag? Dat kan! Neem contact op met Herman via hhendriks@movactor.nl Momenteel zit het buurtplein helemaal vol en is er een wachtlijst. Maar Herman neemt contact op als er weer plek is.