Speel Hop-on-Hop-off nu op de buurtpleinen

Denk jij na over de toekomst? Over je woning? Over verhuizen óf (nog) niet? Ben je klaar voor die stap? Of is het nog een te-ver-van-je-bedshow? Met het Hop-on-Hop-off spel maak je een rondrit door je eigen toekomst. Afgelopen vrijdag kregen de buurtpleinen een stapel van deze spellen cadeau. Directeur Roel Zuidhof van bibliotheek De tweede verdieping speelde alvast een potje met Bart Koenders, directeur van Movactor.

Met het Hop-on-Hop-off spel ga je met vrienden, buren, kennissen of familieleden in gesprek over belangrijke zaken uit je eigen leven. Het spel maakt je bewust van je wensen en behoeftes op het gebied van wonen en daarmee samenhangende thema’s als gezondheid en tijdsbesteding.

Roel: “Het zijn allemaal thema’s waar je niet zo snel over praat samen. Aan de hand van dit spel kun je het  wél gewoon doen. Je gaat in gesprek over dingen waar je zelf nog nooit over nagedacht hebt. Of zelfs een beetje eng vindt.”

Het spel helpt om deze zaken in kaart te brengen op een positieve manier. Bart: “In gesprekken over ouder worden gaat het vaak over  beren op de weg. Maar dit spel stimuleert juist: wat wil ik dan  wél? Wat heb ik nodig van mijn omgeving? En wat kan ik zelf betekenen straks? Die insteek is heel prettig, daardoor krijg je een ander gesprek.”

Langer thuis blijven wonen

En dat gesprek is hard nodig, want mensen moeten steeds langer thuis blijven wonen. “We moeten verder kijken dan zorg en ziek zijn, kijken naar het geheel van gezondheid. Sociale contacten, activiteiten en winkels horen daarbij”, legt Roel uit. “En ontmoetingsplekken in de wijk. De wijk wordt superbelangrijk.”

Speel het spel op onze buurtpleinen

Het Hop-on-Hop-off spel is op alle buurtpleinen en in het  PLUS-café van de bibliotheek te vinden en wordt ingezet met een spelleider bij bepaalde activiteiten. Liever zelf een keer spelen zonder begeleiding? Je vindt het spel ook in de spelletjeskast op de pleinen.

Over

AAG, idverde NL, Comelit, De Wijkmakers, HAN Zorgalliantie, Rochdale, RO groep, Woonstichting Valburg, en ZorgSaamWonen maakten samen het Hop-on-Hop-off spel. Diverse (toekomstige) senioren hebben enthousiast meegedacht over de ontwikkeling van het spel.

Bekijk het filmpje