Vrijwilligers bezoeken ouderen in Galecop

In de wijk Galecop in Nieuwegein wonen, meer dan in andere wijken, veel ouderen. Deze inwoners worden de komende maanden bezocht door vrijwilligers. Waarom eigenlijk?  

Meedoen in de samenleving is belangrijk. Om je prettig te voelen, om iets te betekenen en om gezond te blijven. Meedoen kan op verschillende manieren, maar is niet voor alle ouderen vanzelfsprekend. We zijn benieuwd hoe inwoners dit ervaren en hoe het met hen gaat: met hun welzijn, hun dagelijkse bezigheden, gezondheid en sociale contacten.

In gesprek met 75-plussers

In juli starten vrijwilligers met huisbezoeken in de wijk Galecop. Ella Lawalata, projectleider van Movactor: “We willen graag van inwoners zelf horen hoe het gaat. Kunnen zij ergens hulp bij gebruiken? Weten zij de weg naar de juiste instanties te vinden?”

De vrijwilligers worden getraind door Movactor en het Vrijwilligershuis. Ella: “We geven onze vrijwilligers de juiste tools mee om open het gesprek te kunnen voeren. Woont u goed? Heeft u fijne contacten? Kortom: hoe gaat het met u?”

Een tegen eenzaamheid

Het project wil ook van betekenis zijn voor ouderen die zich eenzaam voelen. “Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, het leidt ook tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving,” licht Ella toe. “Je inzetten voor mensen die zich eenzaam voelen is daarom belangrijk.” De organisaties sluiten met het project dan ook aan bij het actieprogramma Een tegen Eenzaamheid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Zelf vrijwilliger worden

Woon je in Galecop (of net daarbuiten), ben je goed in gesprekken voeren en wil je iets betekenen voor een buurtbewoner? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de huisbezoeken of als administratief ondersteuner!

Meer informatie

Foto: Een Tegen Eenzaamheid | Isabell Janssen

Het project Huisbezoek in Galecop loopt tot februari 2024 en is een samenwerking van Movactor en het Vrijwilligershuis, in opdracht van de Gemeente Nieuwegein. Inwoners die in het postcodegebied wonen én 75+ zijn krijgen binnenkort een brief van de gemeente met meer informatie.

Heb je vragen? Neem contact op met onze collega: