ANWB AutoMaatje

ANWB AutoMaatje is een vrijwillige vervoersdienst die mensen helpt om mobiel en actief te blijven. Niet alleen komen minder mobiele inwoners zo weer onder de mensen, ook de zorg van de chauffeur en de gezellige gesprekjes zijn van onschatbare waarde. 

Over dit project

  • ANWB vindt het belangrijk dat iedereen mobiel kan zijn. Ouderen en mensen met een gezondheidsbeperking zijn vaak minder mobiel. Een deel hiervan heeft geen goed vervoer tot zijn beschikking. Geen vervoer betekent dat zij geïsoleerd kunnen raken. ANWB AutoMaatje zorgt ervoor dat vrijwilligers met een auto in contact worden gebracht met minder mobiele plaatsgenoten, die hierdoor weer vaker onderweg en onder de mensen komen.

Zo werkt het

  • Inwoners vragen minimaal 2 werkdagen van tevoren een rit aan bij AutoMaatje
  • Is er een vrijwilliger beschikbaar? Dan nemen we contact met op. We vertellen ook wat de rit ongeveer gaat kosten.
  • De vrijwilliger haalt je op en brengt je weer thuis op de afgesproken tijd. Is de afspraak binnen een uur afgelopen? Dan wacht de vrijwilliger. Zo niet, dan maak je samen een ophaalafspraak.
  • De inwoner betaalt de onkostenvergoeding (€0,35 per kilometer + eventuele parkeerkosten) aan de vrijwilliger.

Over het concept

De ANWB heeft het concept van ANWB AutoMaatje ontwikkeld vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom vragen wij geen vergoeding voor deze activiteiten. Alle daaruit voortvloeiende kosten – enkele honderdduizenden euro’s per jaar – worden door de ANWB betaald. De lokale kosten komen voor rekening van de gemeente of uitvoerende organisatie. Zo levert ANWB bijvoorbeeld trainingen, handleidingen, materialen en software. Als lokaal servicepunt ben je o.a. verantwoordelijk voor de werving, selectie en begeleiding van je vrijwillige chauffeurs, telefonische bereikbaarheid voor aanvragen en de lokale promotie.   

Sinds de start van ANWB AutoMaatje in 2015 is er veel belangstelling. ANWB AutoMaatje is op dit moment actief in meer dan 115 gemeenten.

Servicepunt Nieuwegein

ANWB AutoMaatje Nieuwegein is gestart in 2018. Movactor heeft deze lokale tak opgezet en voert sindsdien de coördinatie uit. De afgelopen jaren maakte de dienst met haar vrijwillige chauffeurs en matchmakers ruim 4000 ritjes.

GO Nieuwegein

Met vijf andere vrijwillige vervoersdiensten in Nieuwegein sloeg Movactor de handen ineen en hebben we samen de website www.go-nieuwegein.nl opgezet. Hiermee maken we het voor inwoners mogelijk om snel terug te vinden of en welk vrijwillig vervoer past.

Vrijwilligersvacatures